Монтаж на фолио - на сухо, на мокро, с транспортно фолио - agent.bg
  • +359 88 727 8668

  • office@agent.bg

  • София, ул. Кестен № 46

В предишната статия разгледахме видовете фолио и е време да се запознаем с техниките за монтаж на фолио. Фолиото трябва да се монтира на чиста повърхност, ако е необходимо дори ползвайте обезмаслители за да почистите повърхността. препаратите за почистване трябва да бъдат на спиртна основа за да не оставят филм върху детайла на който искате да залепите фолио. Монтажа на фолио е добре да се прави на температура между 8 и 25 градуса. Ако е прекалено студено фолиото става чупливо, също и лепилото не залепва добре. Ако е прекалено топло фолиото, особено такова без ламинат и перфофолиото започват да се разтягат и е доста трудно да бъдат залепени равно.

Инструменти за монтаж на фолио

комбиниран ракел за монтаж на фолио мек ракел за монтаж на фолиотвърд ракел за монтаж на фолио

Инструментите за монтаж на фолио се наричат ракели. Те биват два вида – мек(филцов) и твърд(пластмасова шпакла) има и комбинирани такива. Различните цветове твърди ракели имат различна гъвкавост и твърдост и са подходящи за различни повърхности. С твърд ракел не е подходящо да се монтират гланцови фолиа, защото вероятността да бъдат надраскани е прекалено голяма.

Монтаж на фолио на сухо

На сухо се монтират предимно малки по размер фолиа, рязани фолиа и печатани фолиа изрязани по контур. За да монтирате фолио на сухо, трябва да имате известен опит в това начинание. обикновено това се прави като се обели част от предпазния слой на фолиото позиционира се и се залепва отлепената част, след това постепенно се дообелва предпазния слой и с плавни равни движения, с не прекалено силен натиск се залепва обелената част и така докато залепите цялото фолио. Рязаните фолиа имат отгоре залепено транспортен носител който може да е както прозрачен пвц, така и хартиен. Добре е преди да започнете да го лепите, да притиснете хубаво фолиото към транспорта. При тях понякога се ползва и хартиено тиксо за позициониране. След като сте приключили с позиционирането отлепвате част от защитния слой и започвате да притискате фолиото постепенно, като същевременно продължавате постепенно да сваляте защитния слой. След като залепите цялото фолио, притискате отново добре и започвате да премахвате внимателно транспортното фолио.

Във описанието на всеки стикер в магазина ни има видео за монтажа с транспортно фолио.

Монтаж на фолио на мокро

На мокро се монтира предимно върху стъкла. За целта стъклото се намокря с пръскалка с чиста вода, пръскалката която ползвате трябва да пулвелизира водата, а не да полива стъклото. след това отлепвате защитния слой на фолиото и намокряте и лепилото по същия начин. по този начин фолиото не залепва веднага към стъклото, а чак след като сте го притиснали добре с ракела и сте изкарали водата. Някой хора ползват вода с разтворен препарат за миене, за по добро плъзгане по стъклото, ако фолиото трябва да се позиционира на точно определено място, но при него има възможност, ако не сте извадили добре водата при лепенето да останат петна. ВНИМАНИЕ! Ако ще монтирате рязано фолио, трябва или да е със специален транспорт за мокро лепене, или след като го залепите, да изчакате няколко часа да изсъхне добре преди да махнете транспорта.

Монтаж на фолио върху неравни повърхности

Върху неравни повърхности фолио се монтира доста трудно и обикновено от хора с приличен опит в монтирането на фолиа. Препоръчително е да се ползва каст фолио, а в някои случаи е задължително. При този монтаж се ползват пистолет за горещ въздух за да може фолиото да обира кривините без да се набръчква, прегъва, оставя мехури дори и къса.

Ако след монтажа забележите, че някъде са останали мехурчета с въздух или вода, не се притеснявайте, това може да се коригира. ако до края на фолиото има много голямо разстояние и не можете да избутате балончето до там, може да го пробиете с игла, върха на макетен нож или специален инструмент за целта, и да извадите останалия въздух/вода през дупчицата която сте направили.