Тениски с щампи - какво трябва да знаем за брандирането на текстил - agent.bg

Тениски с щампи или печата върху текстил е индустрия с огромен оборот и благодарение на развитието на технологиите е все по достъпна. Има няколко вида печат върху текстил и тук ще разгледаме повечето от тях заедно с предимствата и недостатъците им.

Видове печат върху текстил

Ситопечат

Тениски с щампи карусел за ситопечат

Ситопечата е може би най-стария и разпространен вид печат върху текстил. При него важното да се знае е, че колкото повече цветове има в щампата, толкова по-скъпо струва. Това е така защото всеки цвят се печата отделно. Машината с която се прави се нарича карусел и може да е ръчна, полуавтоматична и автоматична. Както и може да е както за един така и за 12(или поне това е най-големия карусел който сме виждали) отпечатъка които могат да се полагат едновременно. При него е необходима и сушилка както за междинно изсушаване между полагането на различните цветове, така и за финално изпичане на цветовете с цел по-голяма трайност.

Начина на отпечатване е следния – за всеки отделен цвят който е необходим се прави отделно сито. Важно е да се знае, че ако се печата върху тъмен текстил изисква едно допълнително сито за нанасянето на база. След което ситото се опъва върху рамка, рамката се позиционира върху тениската и с ракел се нанася мастилото. Следва сушене и за следващия цвят операцията се повтаря.

Предимствата на този вид печат са следните: ниска себестойност при големи тиражи, в зависимост от ползваните мастила трайността на отпечатъка може да е много дълга, бързина на реализирането на големи тиражи. Възможност за отпечатване на много фини детайли.

Недостатъците са прекалено висока цена за тиражи под 100 броя, Оскъпяването на отпечатъка при повече цветове, не всеки предлага отпечатването на повече цветове, в повечето случаи максимума е 6 цвята и стига до 12, невъзможност за отпечатване на градиенти(преливки).

Тениски с щампи със ситопечат който е направен качествено с подходящите мастила, сушене и фиксиране е доста издръжлив на пране и слънце. Първите няколко пранета леко го обезцветяват, но това спира и може да издържи с години.

Ситотрансфер

Ситотрансфера почти същия като ситопечата, но при него всички цветове се полагат върху хартиен носител, като най-отгоре се полага термо активиращ се лепилен слой.

Предимството му пред ситопечата е възможността да се направят готови трансфери и да бъдат тренсферирани на изделието когато е необходимо с термо преса.

Недостатъците са по-високата себестойност и доста по дългото време за получаване на крайния продукт.

Флекс и флок

Тениски с щампи с флекс и флок фолио

Флекс и флок са два вида различни фолиа ползвани за направта на надписи и графични елементи които да бъдат поставени върху тениски. Разликата между тях е в начина по който изглеждат. Флекса е гладко тънко фолио, а флока е мъхесто и доста по дебело фолио което придава обем на изображението. Болшинството от спортните екипи се брандират чрез флекс или комбинация от флекс и ситопечат и/или сублимация.

Начина по който се правят щампи с тях е следния – предварително подготвеното в криви изображение се изрязва с плотер от желания цвят. Излишното фолио се обелва и чрез термопреса се трансферира на тениската. След това се маха транспортния слой и се фиксира.

Има флекс за дигитален печат на който може да бъде отпечатано каквото и да е, дори снимка и след това се изрязва по контур във желаната форма и се трансферира върху продукта.

Предимствата са възможността да се правят малки тиражи, дори и 1 бройка. Няма предварителна подготовка като изработки на сита, продукта при готово фолио може да се направи за 1-2 минути. Доста добра себестойност за малки тиражи. Избор от цветове включително светлоотразителни, огледални и глитерни(с брокат, който не пада).

Недостатъците са малкия избор от цветове, полагането на цветовете един след друг и времеемкостта при напасването им. Ако има прекалено голям детайл придава твърдост на плата в тази зона. Дребни детайли са трудни за направа, а такива с линия по-тънка от 1мм почти невъзможни.

Флекса за печат е препоръчително да не е много голям и загубата на цветове с времето не може да бъде избегната.

Прането трябва да се прави при 30-40 градуса и тениската да е обърната с лицето навътре.

Директен печат (DTG)

Тениски с щампи директен печат

DTG (direct to garment) печата е сравнително нова технология и се отличава с възможността да напечатате дори 1 брой. Необходим е специален принтер със специални мастила, както и термопреса за изпичане на отпечатъка и специално предварително третиране на текстила за да задържи мастилата.

Предимстава според нас няма, с изключение на това, че можете да направите едно изделие с много цветове и преливки върху светла или тъмна материя на сравнително поносима цена.

Недостатъците са високата себестойност на отпечатъка, много ниската скорост за отпечатаване – 20*30см се отпечатват за от 3 до 15 мин. в зависимост от запълваемостта, цвета на материята, както и от самия принтер. Колкото по скъп е принтера и консумативите толкова по качествен е отпечатъка, но естествено и цената му е доста по-висока. В повечето случаи бързо избеляване.

Прането е като при флекса, желателно е да е на ниска температура.

Трансферен печат

Този вид печат е с вероятно най-ниската стойност като инвестиция, но и качеството му не е особено високо. Прави се върху специални хартии с лазерен/мастиленоструен принтер и след това отпечатъка се трансферира с термопреса.

Предимствата са ниската себестойност на единична бройка и възможността да се отпчатва върху всякакви материи.

Недостатъците са отпечатване единствено върху бели или много светли материи. Много малката издръжливост, вероятност част от отпечатъка да не се трансферира добре.

Сублимация

Тениски с щампи сублимация

Сублимацията е най-добрия начин за печат на текстил. Използват се специални принтери и мастила, може да се отпечатват както растерни така и векторни изображения. Възможно е да се прави директно върху плата, на ролка за не готови изделия, или върху готови тениски или само на разкрой.

Предимства – невероятно ярки и красиви цветове, издържливостта на печата е недостижима за какъвто и да било друг вид печат. Възможност за направа както на единични така и на много бройки. Сравнително кратко време за направата на изделието. Направата на тениски, рокли, потници и т.н. с цялостен дизайн. може да се пере дори и на 90 градуса без риск за цветовете.

Недостатъци – липсата на бял цвят, което е недостатък при отпечатването на готови тениски, но при правенето на изделия на разкрой не е. Възможността да печата на памук е силно ограничена от добавянето на специални химикали за трансфериране на мастилата и резултата не е особено добър. Качествен отпечатък може да се направи върху материя с поне 60% полиестер или сатен.